واژه کارآفرینی از کلمه فرانسویenterprenews) ) به معنای متعهد شدن نشات گرفته است. کارآفرینی اولین بار مورد توجه اقتصاددانان قرار گرفت و تمامی مکاتب اقتصادی از قرن 16 میلادی تا کنون به نحوی کارآفرینی را در نظریههای اقتصادی خویش تشریح نمودهاند. کارآفرینی از مباحثی است که در تمامی ابعاد توسعه اقتصادی و اجتماعی از حدود 20 سال پیش به این طرف عملا در دنیای تجارت وکسب وکار مطرح شده است. از طرفی توسعه پایدار، امروز بر پایه خلاقیت و استفاده ازدانش استوار است،توسعه کارآفرینی در کشورها ضمن فراهم کردن زمینه رشد و توسعه پایدار ، مسائل و مشکلات جاری، از جمله فقر، نابسمانی اجتماعی و فرهنگی و ... را کم خواهد کرد. کارآفرینی نه تنها یک حوزه علمی نوخاسته بلکه یک نوع راه و رسم زندگی است.(شعبانیان 1387)
تعاریف و مفاهیم کارآفرینی:
کارآفرینی فرایندی است که در محیطها ومجموعههای مختلف اتفاق میافتد و طی آن تغییرات در سیستم اقتصادی از طریق نوآوریهای افرادی که به فرصتهای اقتصادی واکنش نشان میدهند رخ میدهد، که این باعث ایجاد ارزش فردی و اجتماعی خواهد شد.( echols 1998)
با ظهور اصول اقتصادی نئوکلاسیک، مفهوم کارآفرینی و کارآفرین،دیگر مورد توجه اقتصادانان نبود، زیرا اصول اقتصادی کلاسیک فقط به دنبال بهینه ساختن منابع موجود برای دستیابی به تعادل و توازن بودند. تمرکز بر بهینهسازی منابع موجود در بطن نیروهای خارجی به نقطه ثقل اصول اقتصادی رایج تبدیل شده بود.کارآفرینی رویداد و نتایج بلندمدت را شکل میدهد و برای اینکه موقعیتهای مناسبی خلق کند، موقعیتهای اقتصادی و اجتماعی را تغییر میدهد. کثرت و تکرار رویدادهای کارآفرینانه به کیفیت نسبی نیروها،تصمیمات فرد،اقداامات و الگوهای رفتاری بستگی دارد.
توسعه پایدار:
مفهوم توسعه پایدار (Sustained development) مفهومی است که در سالهای اخیر در ادبیات جامعه شناسی مطرح شدهاست. در سمپوزیومی که در سال 1991 در لاهه برگزار شد، در مورد مفهوم توسعه پایدار آمده است: اگر منظور از توسعه، گسترش امکانات زندگی انسانهاست، این امر نه تنها در مورد نسل حاضر بلکه باید در مورد نسلهای آینده نیز مدنظر باشد.
منظور از توسعه پایدار تنها حفظ محیطزیست نیست، بلکه مفهوم جدیدی از توسعه اقتصادی است. در فرآیند توسعه پایدار سیاستهای اقتصادی،مالی، تجاری،صنعتی .... به گونهای طراحی میشود که توسعه پایدار به معنی عدم تحمیل آسیبهای اقتصادی، اجتماعی و یا زیست محیطی به نسلهای آینده است.
بدون توجه به نقش کارآفرینی در توسعه کشور ،تحقق اهداف امکان پذیر نیست و تلاشهای درحال انجام را ناکام میگذارد و با ادامه وضع موجود همچنان منابع به هدر میروند. بنابر این توجه به کارآفرینی بعنوان یکی از محورهای اصلی رشد وتوسعه اقتصادی و پایدار به دلایل زیر دارای اهمیت است:
کشورها می توانند در اقتصادی موفق باشند که قابلیت تطبیق با تغییرات سریع را داشته باشند. کارآفرینی با توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها رابطه تنگاتنگی دارد و امروزه یکی از شاخصهای توسعه در کشورهای رو به رشد محسوب میشود. به دلیل نقش و جایگاه ویژه کارآفرینان در روند رشد و توسعه اقتصادی جامعه بسیاری از دولتها در کشورهای توسعه یافته و پیشرو تلاش میکنند حداکثر امکانات و بهرهبرداری از دستاوردهای تحقیقاتی، شماری از افراد جامعه را که دارای ویژگیهای کارآفرینی و فعالیتهای کارآفرینانه هدایت کنند.بررسی ها نشان میدهد نرخ رشد بیکاری دانشآموختگان دانشگاهی افزایش یافتهاست.از طریق آموزش مفاهیم کارآفرینی و هدایت دانشآموزان و دانشجویان به سوی تاسیس و راهاندازی کسب و کار نوپا و فناورانه میتوان به توسعه اقتصادی و اجتماعی و ایجاد فضای اقتصادی نوآور و پایدار در کشور کمک کرد.
لذا این نکته دریافت میشود که کارآفرینی مرکز ثقل کار و تلاش و پیشرفت در عصر حاضر تلقی میشود اما ما بدون توجه به مقوله "توسعه فرهنگ کارآفرینی" نمیتوانیم به شاخصهای رشد و توسعه که از طریق تغییر روند تولید، بهرهوری و توانافزایی فنی در عرصه اقتصاد حاصل شود،دست یابیم.
سیدشایان شریف الحسینی
کارشناس توسعه کسبوکار
سیدشایان شریف هم‌بنیان گذار فضای کار اشتراکی هیوالند فضای کار اشتراکی فضای کار اشتراکی...
ادامه مطلبارزدیجیتال یا ارز رمزنگاری شده چیست؟ البته احتمالاً اسامی دیگری نیز در این زمینه شنیده&zwn...
ادامه مطلبدرک ماهیت نوآوری و اهمیت آن از موضوعات مهم و اساسی در عصر حاضر می باشد نوآوری یا INNOVATION بیش ا...
ادامه مطلب